Monday, December 17, 2012

Kamsahamita!!!


Annyeong-haseyo!!
hahaha..tetibe jadi orang korea yew...
idok ler nak jadi orang korea aih...
aku ni suke sangat makan kimchi...
nak2 yang kat seoul garden tu...
pergghh!!!....terbaek la..sangat lazat...
aku pon macam biase la..
menggugel kt gugel la..
cari resepi kimchi ni...
jumpa la satu respi simple and nice..
tp aku ade la ubah sket..
sebab resepi asal letak cencaluk...tapi aku tau orang korea tak dek cencaluk..jadi aku ganti ngan kiub ikan bilis..nak bagi rase masin ikan tu je aku rase la..
hahaha..pepandai je aku ubah resepi kimchi...
ni lah hasilnya
tadaaaaa!!

kobis cina selepas direndam dalam air garam selama 8jam...


yang ni pes kimchi tu...


bahan-bahan nya..serbuk cili, daun bawang, bawang putih, bawang besar kuning,cuka dan kiub ikan bilis

ha yang ni dah siap sapu kat kobis cina tu..cara nk sapu tu ikut kome la..janji terpalit sume pes tu kt kobis nih..


pastu last skali letak dalam bekas dan letak kat luar selama 3 hari untuk fermented kata owang putih..hahaha
lepas tu baru bole masuk dalam peti sejuk..

ha yang gambar kat bawah ni ape kaitan ngan kimchi??
tak dek kaitan pon sebenarnya..
gambar kat bawah ni aku snap mase g makan malam ngan hausmet aku..
aku order mee kungfu...wacha!!!
hahaha..motip aku snap gambar ni sebab 1st time in my life mee kungfu ado laici??
terkesima seketika..tapi sedap gak makan ngan laici ni..
tapi alkisahnya aku makan mee kungfu ni yang sedap...
tapi yang spoiled nye..terlampau masin..laici tu pun tak dapat cover kemasinan yang melanda mee kungfu aku tu..hewhewhew..
jadi aku snap la gambar takut kome sume tak percaya 
kalo tak percaya bole add instagram aku...
@amalina1227
kat situ aku ade upload..


okey la abis la kisah makanan aku..nanti akan ade lagi kisahnye
papai..
Lots of love...
winkwinkwink~~





No comments:

Post a Comment